UZORKOVANJE ŽITARICA
Uzorkovanje žitarica provodi se prema HRN EN ISO 24333:2010 koja definira količlinu robe iz koje se uzimaju uzorci (lot), uzimanje i pripremu uzoraka, pojedinačni skupni laboratorijski uzorak, homogenizacija uzorka.
Također, definirano je i uzokrovanje robe u protoku odnosno „statične“ zrnate robe, masa pojedinačnog uzorka – minimalni broj pojedinačnih uzoraka i minimalnu masu laboratorijskog uzorka za ispitivanje štetnih tvari – mikotoksina, ostataka pesticida, teških metala i dioksina.
Djelatnici Croatiakontrole Vukovar educirani su za uzorovanje i ostalih prehrambenih proizvodi prema odredbama UREDBE KOMISIJE (EZ-a) br. 401/2006 od 23. veljače 2006. kojom se predviđaju metode uzorkovanja i analize za službeni nadzor razina mikotoksina u prehrambenim proizvodima te KOMISIJE (EZ-a) br. 63/2002 od 23. veljače 2006 i Pravilnika o metodama uzorkovanja za provedbu službene kontrole ostataka pesticida u i na proizvodima biljnog i životinjskog podrijetla (NN 77/08).
Ove štetne tvari ispituju se u laboratoriju Euroinspekta Croatiakontrole Zagreb.
UZORKOVANJE TLA
- Napraviti procjenu konfiguracije tla (nagib, depresija, uzvišenje i slično).
- Utvrditi svojstva tla u ovisnosti o zadržavanju vode te rahlosti tla.
- Na osnovu procjene konfiguracije i svojstva tla podijeliti parcelu na dijelove tako da se dobiju uzorci čiji će rezultati kemijskih analiza odgovarati činjeničnom stanju tla.
- Uzorkovanje obavljati ovisno o planiranoj ili postojećoj kulturi.
- Za uzorkovanje je potrebno uzeti prosječni (reprezentativni) uzorak
- ako je riječ o manjim poljoprivrednim površinama, parcele veličine 1 – 2 ha à jedan prosječni uzorak
- iznimno ako je riječ o velikim poljoprivrednim površinama ujednačenih svojstava, parcele veličine 3 – 5 (10) ha à jedan prosječni uzorak
- na neujednačenim površinama potrebno je uzeti nekoliko prosječnih (reprezentativnih) uzoraka
- Masa prosječnog (reprezentativnog) uzorka je oko 1 kg i sastoji se od 20-tak dobro izmješanih pojedinačnih uzoraka uzetih s poljoprivredne površine.
- Shema uzorkovanja može biti: dijagonalna, Z-shema ili slično (Slika 1.).
- Dubina uzorkovanja ovisi o planiranoj ili postojećoj kulturi.
- povrtlarske kulture: 0 – 30 cm
- voćarske kulture: 0 – 30 cm i 30 – 60 cm
- Uzorkovanje vršiti lopatom, sondom, svrdlom (Slika 2.)
Uzorke obavezno jednoznačno označiti u vrećici i na vrećici, te ispuniti Zapisnik o uzorkovanju koji mora sadržavati broj uzoraka, oznaku ili ime parcele, vlasnika površine (nalogodavca), dubinu uzimanja uzorka, predkulturu, prethodnu gnojidbu (ako je postojala), planiranu kulturu te datum i ime uzorkivača.